Velperbuitensingel

Velperbuitensingel 20 in Arnhem

Het herenhuis aan de Velperbuitensingel heeft markante bewoners gekend. De eerste eigenaars in 1865 waren de gezusters Reijers. Daarna heeft Hendrik Kooij veel betekend voor de historie van het tegenwoordige rijksmonument en voor de stad Arnhem.

De Velperbuitensingel 20 in Arnhem is een herenhuis uit 1865. Het is een markant rijksmonument waarin nog veel authentieke elementen uit de Art Nouveau bewaard zijn gebleven. De geschiedenis van de gezusters Reijers en Hendrik Kooij lees je op de pagina’s historie en Hendrik Kooij. Hier vind je de bewoners na de oorlog.

Na de oorlog

Op 1 juni 1954 gaat ‘het huis met kantoorgebouwtje, erf en grond’ over aan vertaler Kurt Paul Peneder. Daarmee wordt bedoeld Velperbuitensingel 20 en Spijkerstraat 3. Hij gaat hier met zijn gezin wonen. Het souterrain bestaat uit meerdere ruimtes. Het is in eerste instantie in gebruik als badkamer (zonder afvoer) en keuken. Ook de stencilmachine staat er. Later huurt een dierenarts de ‘badkamerruimte’. De sierlijke beletage doet dienst als woonkamer en voor de ontvangst van klanten. Op de eerste etage bevinden zich de slaapvertrekken. De toepasselijk beschilderde sterrenhemel op het doeken plafond is helaas verdwenen. De tweede etage wordt verhuurd omdat het herenhuis te groot is voor het gezin. Via de zolderruimte bereik je via een luik het dak, dat door de kinderen werd gebruikt als zonneterras. De heer Peneder laat in 1956 een garage bouwen aan de achterzijde van het perceel.

Van particulier naar zakelijk

Rond 1970 vertrekt de familie Peneder. Het herenhuis aan de Velperbuitensingel is handen dan van een tekenbureau. De eerste bouwlaag wordt vrij ingrijpend verbouwd. Dit heeft als doel een kantoorfunctie realiseren. Dit is thans vergaderlocatie De Vergaderie. Daarvoor worden de marmeren schoorsteenmantels weggenomen. In plaats van de oorspronkelijke porte-brisé zijn moderne schuifdeuren met glas in lood gerealiseerd. Ook de plafonds met Neoklassieke schilderkunst worden weggewerkt achter een systeemplafond. Het decoratieve behang op betengels wordt weggehaald. Met al deze ingrepen verdween gelijktijdig de schoonheid van de historie. In die periode vonden tevens moderniseringen plaats aan de achtergevel. Ook het interieur van de tweede verdieping en zolder is grotendeels gewijzigd. Gelijktijdig wordt het kantoorgebouw aan de Spijkerstraat 3 verkocht. De accountant die dan eigenaar is, laat de garage afbreken en geeft toestemming om een overbouw op de fundering van de garage te bouwen.

 


Xandra Derks  06 – 212 466 62

De Vergaderie

Xandra Derks 06 – 212 466 62

Offerte aanvragen
Vergaderlocatie De Vergaderie

Velperbuitensingel anno nu

Sinds 6 juni 2013 zijn wij (Xandra Derks en partner) ‘passanten’ van het rijksmonument aan de Velperbuitensingel. Zoals eigenaars van een monumentaal pand officieel heten. Direct na binnenkomst tijdens de bezichtiging werden we bevangen door de schoonheid. Wij waren op zoek naar een pand om te wonen en te werken. Het was echter veel te groot. Bovenal was het in erbarmelijke staat. Wij zagen echter de mogelijkheden. Zo ontstond het idee voor de verhuur van vergaderruimtes.

De Vergaderie heeft twee vergaderruimtes. Elk met zorg ingericht en gedecoreerd. Het zijn ruimtes die direct het wauw-effect geven. Onze vergaderlocatie is geschikt voor maximaal 16 gasten.

In januari 2020 is het tv-programma BinnensteBuiten op visite geweest. Kijk hier naar de reportage in de uitzending.

 

Wonen in een museum

Rijksmonument uit 1865

Stap voor stap hebben wij het herenhuis gerestaureerd in samenwerking met Aannemersbedrijf Kroon uit Arnhem. Het is vakkundig door deze ambachtslieden in oude luister hersteld. Het herenhuis heeft een rijke geschiedenis. Door de jaren heen heeft het karakteristieke herenhuis kleurrijke bewoners gekend. Elk had zijn eigen woonbehoefte of werkvereisten. Helaas zijn daardoor veel historische elementen verloren gegaan, ondanks dat er toch nog veel bewaard is gebleven. Wonen en werken in een pand als dit voelt als een cadeau. Je woont in je eigen museum. Daarentegen is het lange tijd ook ons zorgenkind geweest, waar wij echter met veel liefde op passen. Bouwkundig is het inmiddels in uitstekende staat. Desondanks kraakt het, het piept en soms lekt het. Dat zijn we inmiddels gewend  en nemen we voor lief.

Openstelling voor publiek

Met genoegen stellen wij ons huis open voor publiek. Dat doen we door de verhuur van vergaderlocatie De Vergaderie. Ook nemen we deel aan evenementen zoals Open Monumentendag en Kunst op de Koffie. Tijdens de Giro d’Italia in 2016 zat ons relatienetwerk front row. Daarnaast organiseren we regelmatig zelf bijeenkomsten. De schoonheid van het interieur  is bij weinigen bekend. Zelfs niet bij de echte Arnhemmer. Door onze deuren open te zetten, stellen wij ook jou in de gelegenheid om de authenticiteit van deze verborgen parel aan de rand van het centrum en Spijkerkwartier in Arnhem zelf te ervaren. Informatie over de historie hebben we achterhaald uit het Gelders Archief, oude koopaktes, historisch onderzoek, Benno Landsheer, Geert Visser én is ons verteld door oud-bewoners.

 

Open Monumentendag

© 2020. Alle rechten voorbehouden
Open chat
Direct contact?