Hendrik Kooij

Hendrik Kooij stoere Arnhemmer

Hendrik Kooij was een stoere Arnhemmer. Voor de stad Arnhem is hij van betekenis geweest. Zo is hij als projectontwikkelaar verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van de Transvaalwijk. Hij woont in het herenhuis aan de Velperbuitensingel 20. Soortgelijke woningen zie je terug in de Transvaalwijk.

Hendrik Kooij is geboren in 1861 in de haven van Arnhem. Zijn vader was vrachtschipper. De bevalling was op het schip. Hendrik Kooij was van jongs af een energiek zakenman. Aanvankelijk deelgenoot in de brandstoffenhandel van zijn vader waarin hij samenwerkte met zijn broers. Omdat zijn gezondheid destijds te wensen overliet, moest hij een minder zwaar beroep kiezen. Hij ging daarom in de houthandel. Eerst beperkte hij zich daarbij  tot inlands hout. Maar reisde later naar Rusland en verkreeg daar uitgebreide relaties. Dit leidde tot oprichting van de N.V. De Russische Houthandel waarvan Hendrik Kooij directeur werd.

Belangrijk man

Hij is getrouwd met Alida Rutgers. Dochter van een voornaam zilversmid uit de Bakkerstraat. In eerste instantie huren zij het herenhuis aan de Velperbuitensingel. Een jaar laten kopen ze het. Ze kregen 3 kinderen. Zij verfraaien het herenhuis met zijn kenmerkende Jugendstil elementen. Voor Arnhem is het een belangrijk man geweest. Als projectontwikkelaar bebouwt hij de tegenwoordige Transvaalwijk. Ook daar staan prachtige herenhuis met vergelijkbare stijlelementen.

Ontdek de mogelijkheden

Vergaderen tussen de kunstschatten uit 1865? Volledig verzorgd en met aandacht voor jouw gezelschap?

Offerte aanvragen
Echtgenote

Alida Rutgers

Op 25 april 1889 is Hendrik Kooij in het huwelijk getreden met de acht jaar oudere Alida Neeltje Rutgers. Zij was een dochter van Steven Rutgers, goud- en zilversmid in de Bakkerstraat. Rutgers was hofleverancier. Hij heeft onder meer prachtige sieraden gemaakt voor koningin Emma. Na het overlijden van haar vader heeft Alida’s moeder en broer vervolgens de zaak voortgezet. Het is niet onaannemelijk dat ook Alida in de juwelierszaak heeft gewerkt. Hendrik en Alida hebben in eerste instantie het herenhuis aan de Velperbuitensingel 20 voor een jaar gehuurd. Op 30 juli 1896 hebben zij het herenhuis gekocht voor fl. 13.000,-. Daarna hebben ze het laten verbouwen met de kenmerkende Art Nouveau stijlelementen. Het beroep de vader van Alida heeft zeker bijgedragen aan haar gevoel voor esthetiek.

Inspirerende vergaderlocatie in Arnhem

Hendrik Kooij

Het gezin

Hendrik en Alida hebben drie zoons gekregen. Te weten Hendrik in 1890, Aleid in 1891 en Edward in 1901. Zij zijn alle drie geboren op de Velperbuitensingel. Alida overlijdt op 23 oktober 1903. Speciaal voor haar laat Hendrik Kooij een sierlijk graf ontwerpen door Diehl op Moscowa. Hieruit blijkt zijn grote liefde voor haar. Hendrik Kooij is tot zijn dood weduwnaar. Het is onduidelijk of hij nog relaties heeft gehad. Daarentegen staat van 1907-1929 mejuffrouw N. de Ridder ingeschreven op dit adres. Dat is waarschijnlijk een ongehuwd kind uit de familie van Alida.

Oprichter en directeur

Projectontwikkelaar

Hendrik Kooij was oprichter en directeur van de later geliquideerde NV De Russische Houthandel en Commissaris van de Steenfabriek De Kleefsche Waard. Een bewijs van grote durf op zakelijk gebied was de aankoop van het landgoed Sonsbeek van Baron Van Heeckeren van Enghuizen. De baron ging door familieaangelegenheden in 1897 tot verkoop over.  Onder opschortende voorwaarden kocht Hendrik Kooij het landgoed, waardoor het mogelijk was dat Baron Van Heeckeren later enkele gedeelten terugkocht. Zoals Vrijland, waar hij aanvankelijk ging wonen, het Deelerwoud en een gedeelte van de Waterbergsche gronden. Op 1 februari 1898 ging de beziging voor een som van fl. 751.000,- over aan de N.V. tot exploitatie van het landgoed Sonsbeek. Hiervan werd Hendrik Kooij directeur. Deze maatschappij exploiteerde de terreinen die de Sonsbeekweg, Sonsbeeksingel, Apeldoornse weg en Zypsche weg begrensden. Anders gezegd, de bouwgrond werd verkocht voor de bebouwing van huizen. Thans bekend als de Transvaalwijk.

Art Nouveau stijl

Transvaalwijk

In de Transvaalwijk zie je soortgelijke herenhuizen als vergaderruimte. De Vergaderie in de voor die tijd moderne Art Nouveau stijl. Art Nouveau oftewel Jugendstil was een kunststroming uit de periode 1890 en 1914. Het is een architectuurvorm maar ook een stijlvorm voor producten zoals spiegels, vazen, meubels, et cetera. Inspiratie haalt men hiervoor uit de natuur. Je ziet veelal bloem- en bladmotieven en ranke dames.

In 1914 kocht Hendrik Kooij of zijn zoon voor de verkoop van de percelen het belendende pand aan de Spijkerstraat 3. Hier hield hij kantoor als woningbureau-assurantie om de percelen te verkopen. Hendrik Kooij is voorts directeur geweest van de steenfabriek De Kleefsche Waard, tot zijn dood bleef hij Commissaris van deze vennootschap.

Zakelijk succes

Succesvol man

Hendrik Kooij heeft in zaken veel succes gehad, maar heeft ook vele desillusies gekend. Veel van het geen hij opgebouwd heeft, zoals zijn bezittingen in Rusland, zijn verloren gegaan in de oorlog. Hiertoe behoorde ook een klompenfabriek. Op 21 juli 1934 overlijdt hij op 72-jarige leeftijd. Hij is ter aarde besteld in het familiegraf op Moscowa in Arnhem. De notabelen waren bij zijn begrafenis aanwezig. Hendrik Kooij was een stoere Arnhemmer die bij velen in goede herinnering voortgeleefd heeft.

Zoon Hendrik heeft daarna het herenhuis bewoond. Hij was destijds koopman én ambtenaar van het Nederlands Beheersinstituut. In de laatste hoedanigheid heeft hij mede mogen bepalen over het geconfisqueerde vermogen van foute Nederlands in de oorlog.  In 1948 heeft hij het herenhuis verkocht aan weduwe Carolina Maria Thijssen – Berkhoff en haar stiefdochter Emma Cecilia Maria Thijssen.

Bron foto graf Hendrik Kooij: Online Begraafplaatsen.

De Vergaderie is een hele prettige vergaderlocatie om in te vertoeven. Zodra je via de binnendeur binnenstapt, voel je de rust die nodig is om diepgaande of lastige gesprekken te voeren. De hoge plafonds zorgen letterlijk en figuurlijk voor ruimte die nodig is om los te komen. Xandra is erg gastvrij en stelt je meteen op je gemak. Alles is altijd tiptop geregeld.

Enexis Netbeheer B.V.
© 2020. Alle rechten voorbehouden
Open chat
Direct contact?