12 mei 2020

Welk vergadertype ben jij?

Een vergadertype. Bestaat die? Als je een aantal jaar een vergaderlocatie runt, ga je stereotypes herkennen. Natuurlijk is elk mens uniek. Maar iedereen heeft zo zijn gewoontes. Bepaalde gewoontes blijken dan ineens behoorlijk homogeen te zijn. Ik vind het amusant om dat te ervaren. Je gaat deze uitgesproken vergadertypes herkennen. Er zitten er altijd een paar van in een groep. Je kunt je gedrag erop afstemmen. Uiteraard zijn dit omschrijvingen met een vette knipoog. Door mij bedacht zonder enige wetenschappelijke basis.

De vroege vogel

De vroege vogel is minstens een uur voor aanvang van bijeenkomst aanwezig. Vaak is dit een trainer. Onder het mom van: dan kan ik de trainingsruimte zien en mijn spullen klaar zetten. Overigens is dit in de regel binnen een kwartiertje gebeurd. Zelfs als er meerdere trainingsdagen zijn, blijft de vroege vogel ruimschoots op tijd. Meer ingeslopen gewoonte dus om rustig op te willen starten en voor de deelnemers aanwezig te willen zijn. Ik reken elke bijeenkomst op dit vergadertype. Dus je staat nooit voor een gesloten deur.  

De zekerheidschef

De zekerheidschef is in veel gevallen een heerschap (sorry mannen) dat voor de files of buiten het spitsuur van het openbaar vervoer reist. Of minder goed vertrouwt op de navigatie. Dan wel op het eigen richtingsgevoel. Hij (of zij) wil er zeker van zijn dat hij op tijd is. Liever een uur te vroeg dan 5 minuten te laat, is het devies. En dat verkondigt hij bij aankomst ook steevast.

Stiptheidsmakker

De stiptheidsmakker is gewoonweg keurig op tijd. Daardoor de eerste. Gek genoeg wil niemand de stiptheidsmakker zijn. Bij de constatering van dit feit, wordt het altijd aarzelend gecheckt. ‘Ben ik de eerste?’ Niet zelden met ‘toch niet’ toegevoegd. Daar heb ik als gastvrouw één oplossing voor: je krijgt een lekkere kop koffie en tot de volgende er is  houden we gemoedelijk een praatje.

De laatkomer

Je hebt de vroege vogels, maar daarentegen natuurlijk ook de laatkomers. Met een telefoon nog aan hun oor en hun jas half uit, stuiteren ze binnen. Gelukkig zorgen de historische schilderingen in de hal voor mentale vertraging. Ik heet ze welkom. Daarna sluip ik de vergaderruimte binnen en maak een drankje voor ze. De voorzitter weet dan, dat de laatste deelnemer in aantocht is. Kan de laatkomer eerst even aarden in de gang.

De koffiesnakker

Het vergadertype de koffiesnakker heeft eerst een aantal shots cafeïne nodig voordat hij de dag kan starten. Binnen enkele minuten vraagt hij om een tweede of derde bakkie. Overigens met een grote glimlach. Had VOF De Kunst daar niet een liedje over?

De ontspannen leider

Een heerlijk slag volk. De ontspannen leiders. Zij ervaren ogenschijnlijk geen enkele stress. Maken altijd eerst een praatje met de gastvrouw. Zetten dan hun spullen klaar. En beginnen een vergadering of training gezamenlijk met een kop koffie. Vinden de voorgestelde lunchtijd altijd goed. En passen zich flexibel aan bij onverwachte gebeurtenissen. Komen om stappen te maken, maar vergeten niet om ondertussen te genieten.

De erfgoedliefhebber

Hebben direct het wauw-gevoel. Dat zijn de erfgoedliefhebbers. Willen alles weten over de historie van het herenhuis. Bewonderen elk element. En staan te trappelen om een rondleiding te krijgen. Zijn vaak kunstliefhebber. Hebben een liefde voor oude panden of wonen er zelf in. Waarderen het behoud van ons Nederlands erfgoed. Zij omarmen cultureel verantwoord vergaderen.

De harde werker

De harde werker is meestal vroeg aanwezig. Komt de vergaderruimte binnen en klapt gelijk zijn laptop open. Vraagt direct naar de wifi-code. Als die nog niet in haar of zijn computer staat. Benut elke vrije minuut om zijn dagelijkse werk voort te zetten. Tref je vaak bellend in de hal aan.

De gastvrije gast

De gastvrije gast neemt mijn werkzaamheden met liefde over. Zelfs als ik dat enigszins bezwaarlijk vind. Laat de andere gasten binnen. Helpt mee met de tafel indekken en afruimen. En zet alle kopjes aan het eind van de dag in de vaatwasser. Niet zelden met de boodschap: “Dat moet ik immers thuis ook doen. En dit is tenslotte jouw huis.” Superlief.

De kletskous

De kletskous ziet de heisessie of workshop als een soort uitje. Dit vergadertype vindt het meer dan gezellig om zich met de gastvrouw te vermaken. Is nieuwsgierig en belangstellend. Vergeet soms waarvoor hij of zij gekomen is. Vraagt aan het einde van de bijeenkomst gerust of de gastvrouw ook een glas wijn meedrinkt. Gewoon gezellig.

Vergadertype

Beschouwingen gedurende zes jaar van een locatiehouder heeft dit vermakelijke lijstje opgeleverd. Ik ben nieuwsgierig of jij jezelf herkend in een vergadertype. Misschien bestaat er ook wel zo’n lijstje voor eigenaren, dan wel gastvrouwen of -heren van een vergaderlocatie. Zal mij benieuwen…..

Vergaderen met een grote glimlach

Inspirerende ruimte. Culinair genieten. Gastvrije ontvangst.

Xandra Derks 06 - 212 466 62
© 2020. Alle rechten voorbehouden
Open chat
Direct contact?