14 november 2019

Pronkhuis uit 1865

Wonen en werken in een Pronkhuis uit 1865. Hoe is dat? In het tv-programma BinnensteBuiten krijg je binnenkort een kijkje in ons rijksmonument. Het inspiratieprogramma van KRO-NCRV trekt dagelijks zo’n 600.000 kijkers. Het is de ultieme vorm van slow-tv. Even lekker onderuitgezakt op de bank uitloggen. Daarbij binnen gluren bij de meest bijzondere huizen. Ook in ons herenhuis dus.

Neoklassieke schilderkunst

Wat maakt ons herenhuis een Pronkhuis uit 1865? Dat heeft alles te maken met de historie en decoratie van het rijksmonument. De gezusters Reijers waren de eerste bewoonsters. Zij hebben in 1865 het herenhuis aan de Velperbuitensingel in Arnhem laten bouwen. Op de beletage lieten de rijke zussen prachtige Neoklassieke plafondschilderingen aanbrengen in de kamer en suite. Kortom, een lust voor het oog.

Pronkhuis uit 1865

Het was Hendrik Kooij die het herenhuis rond 1900 verder verfraaide. Hij verhoogde de gevel, liet glas-in-lood boven de voordeur en een sierlijke erker aanbrengen. Daarnaast decoreerde hij het huis binnen rijkelijk. Zo heeft hij de wanden van de hal laten beschilderen met typische Jugendstil elementen: bloemen, bladeren en weelderige krullen. Bij de voordeur zijn dit sjablonen met handgeschilderde gedetailleerde roze bloemen in een medaillon. Daarnaast is de tochtdeur met geslepen glas en daarbij glas-in-lood in het bovenraam werkelijk schitterend. Zodra je de voordeur opent, spatten de kunstschatten je tegemoet. Echter, hoe verder je de hal inloopt, hoe eenvoudiger de schilderkunst wordt.

Binnenkijken

Dat geldt overigens ook voor de rest van het herenhuis. Hoe hoger de etage, hoe meer bescheiden de decoratie. Hieruit blijkt, dat het echt een huis om te pronken was. Bij de voordeur overvloedig en op de zolderetage de eenvoud zelf. Met recht een Pronkhuis uit 1865 dus. In het tv-programma vertellen we uitgebreid over Hendrik Kooij. Ook laten we bijna alle etages zien. Zelfs de badkamer op de zolderetage. De eenvoud van toen, is inmiddels wat luxueuzer. Elke bewoner heeft zijn sporen achter gelaten, ook wij dus. Al was het voor ons eerst zaak om het herenhuis bewoonbaar te maken. Wij hebben veel liefde in het huis gestoken om het weer in oude luister te herstellen. Hier wonen en werken voelt nog altijd als een cadeautje, al hebben we er menig slapeloze nacht van gehad.

De reportage van BinnensteBuiten duurt ongeveer 12 minuten. Je bekijkt hem hier: reportage

Heb je iets gezien dat aanspreekt?

Bel gerust. Je bent niet de eerste die het tuinschilderij gaaf vindt ;-)

Xandra Derks 06 - 212 466 62
© 2020. Alle rechten voorbehouden
Open chat
Direct contact?