19 mei 2020

Il dolce far niente

Il dolce far niente. Het typeert de Italiaanse levensinstelling. Het zalige nietsdoen. Het betekent iets zoveel als in de strekking: geniet van elk moment zelfs als je je verveelt. Laten we wel wezen, er valt ook veel te genieten. Je moet het alleen willen zien. De Vergaderie mag officieel open zijn, maar gasten zijn er niet. Door corona werken we thuis. Daarom is digitaal vergaderen nu de standaard. Vervelen voordat corona uitbrak? Geen moment. Ik was een soort van tornado met al mijn bezigheden. Met het motto voor 2019: ‘Ik doe niet meer aan stress’. Leuk bedacht, maar het zegt eigenlijk alles. Nu ben ik meer een zomerbries. Gewoon aan het werk, want er valt altijd nog genoeg te doen. Maar op een rustig tempo. Met meer momenten van ontspanning. Ook meer il doce far niente overigens.

Il dolce far niente

Een moment van ontspanning kan thuis sporten zijn. Of lekker eten met vrienden. Maar ook eenvoudigweg mijmerend op mijn balkon. Met een glas bubbelwater. Een beetje naar het volk maar vooral naar de leegte buiten turen. Want het is door corona leeg op straat. Dat il dolce far niente begin ik dus steeds beter te begrijpen. Gewoon even niets. Wie mij kent, weet dat ik dol ben op Italië. Ik kom er graag. Vanwege de schoonheid van alles wat Italië heeft: het landschap, het eten, de wijnen, het gevoel voor esthetiek en niet te vergeten de mensen. Ik kook graag Italiaans. En de wijnkelder staat vol Italiaanse pareltjes. Tot slot ben ik inmiddels de Italiaanse taal aan het leren. Zodat ik een gesprek daar kan voeren. Gasten laat ik genieten van mijn liefde voor het Italiaanse land. Zo komen ze voor de dolci baci terug. Dat zijn Siciliaanse koekjes van amandelspijs. Werkelijk verrukkelijk. Kortom, Italië hoort bij mij.

Onthaasten

Door corona ben ik gaan onthaasten. Min of meer verplicht. Het heeft me bewust gemaakt.  Daardoor ben ik il dolce far niente gaan omarmen. Dat gun ik eigenlijk iedereen wel. Als ik soms vergadergasten binnen zie stormen bij onze vergaderlocatie. Telefoon nog aan het oor. Het zweet nog net niet op het voorhoofd. Dat kan geen relaxte start van een vergadering zijn. Of gasten die zich eigenlijk geen kop koffie gunnen, maar direct de laptop openklappen. Nog even snel wat werk wegwerken voordat de training begint. Dan zit je hoofd nog bij het werk. Terwijl voor een training een leeg hoofd noodzakelijk is. Voor 2020 had ik nog geen motto. Nu inmiddels wel: il dolce far niente.

Ontspannen vergaderen

Genieten en vergaderen. Het kan bij De Vergaderie!

Xandra Derks 06 - 212 466 62
© 2020. Alle rechten voorbehouden
Open chat
Direct contact?