11 mei 2020

Cultureel verantwoord vergaderen

Met cultureel verantwoord vergaderen houd je het Nederlands Erfgoed in stand. Monumenten zijn de pareltjes van Nederland. De overheid houdt in de gaten dat er goed op ons erfgoed gepast wordt. Eigenaren van monumenten worden daarom niet voor niets passanten genoemd. De overheid stelt subsidie beschikbaar voor de kosten van het onderhoud van een monument. Dit is slechts een gedeeltelijke bijdrage. Het overgrote deel komt voor rekening van de monumenteigenaar zelf. En dat gaat vaak om forse bedragen.

Zorgenkind

Wonen en werken in een rijksmonument is fantastisch. Je mag in een haast museale omgeving vertoeven. Toen wij ons herenhuis kochten wisten wij: zo’n kans krijg je maar één keer. Dat was 2013. Het diepste dal van de financiële crisis. De aankoopprijs was daarom te overzien. Echter niet alle restauraties, zorgen en slapeloze nachten daarna. Want het herenhuis is, wat dat betreft, lange tijd echt ons zorgenkindje geweest. Als ik toen had geweten, wat ik nu weet, had ik het nooit gedaan. Gelukkig kun je niet in de toekomst kijken en komt het uiteindelijk altijd goed.

Cultureel erfgoed

Hoe dan ook, tijdens de bezichtiging ontstond het idee voor een vergaderlocatie. Enerzijds een verdienmodel om de dure restauraties te bekostigen. Anderzijds ben ik van mening dat je deze pracht en praal niet voor jezelf houdt. Cultureel erfgoed is van ons samen. Een deel van het belastinggeld gaat er immers naartoe. Daarom doen wij ook regelmatig mee met Open Monumentendag. Ook al is het heftig om 150 – 250 bezoekers in je woonhuis te ontvangen. Door cultureel verantwoord te vergaderen draag je dus bij aan de onderhoudskosten van dit monument. En dat waardeer ik.

Waardering groot

De waardering uit zich op alle vlakken. Kies jij voor cultureel verantwoord vergaderen bij De Vergaderie dan zorg ik voor een beleving. Een beleving die herinnert. Natuurlijk doet de schoonheid van het herenhuis uit 1865 dat. Denk daarbij aan de plafond- en muurschilderingen, het glas-in-lood, de ornamenten en andere versieringen. Daarbij de inrichting. Huiselijk zonder aan zakelijkheid te verliezen. Jouw gezelschap krijg bovenal een hartelijke ontvangst. Met oprechte aandacht voor de gasten. Ik vergelijk mezelf daarom wel eens met ‘een lakei’: zichtbaar maar toch onzichtbaar. Dienstbaar op een natuurlijke, prettige en vooral ontspannen manier. Ik ben er voor jullie, de hele bijeenkomst. Tot slot door de catering. Een ware traktatie met bijzondere lekkernijen maar ook oer-Hollandse guilty pleasures.

Cultureel verantwoord vergaderen

Beleving kun je overigens ook zelf toevoegen aan je bijeenkomst.  Ik geef met plezier een rondleiding met een verhaal over de historie en de oud-bewoners. En leuk moment van ontspanning dat men niet snel vergeet. Cultureel verantwoord vergaderen kun je bij De Vergaderie, maar ook bij andere rijksmonumenten in Nederland. Vaak zijn de eigenaren gepassioneerd. Vertellen vol trots over hun bijzonderheid en ontvangen je met alle egards. Vergaderlocaties zijn er oneindig veel. Maar weet met cultureel verantwoord vergaderen jij bijdraagt aan het behoud van onze geschiedenis in Nederland.

Cultureel verantwoord vergaderen

Vergader tussen de kunstschatten uit 1865

Xandra Derks 06 - 212 466 62
© 2020. Alle rechten voorbehouden
Open chat
Direct contact?